Zoekmachine optimalisering

PageRank - Van 0 tot 10


PageRank (afgekort PR) is een methode om pagina's op internet te ordenen in belangrijkheid. Het is ontwikkeld door de oprichters van Google Inc. (Larry Page en Sergey Brin) in 1998 toen zij nog studeerden aan Stanford-universiteit.
Die universiteit heeft het patent op PageRank terwijl Google een handelsmerk heeft op PageRank.

Met behulp van de Google Toolbar is het mogelijk om een indruk te krijgen wat de PR is. De Toolbar PageRank loopt van 0 (ook wel PR0; het groene streepje ontbreekt dus Google vindt de pagina onbelangrijk) tot en met 10 (ook wel PR10; het groene streepje is over de volle breedte te zien en Google vindt de pagina zeer belangrijk). Als de cursor met de muis naar het vakje met PageRank wordt bewogen, dan wordt de Toolbar PageRank getoond. Intern heeft Google een nauwkeuriger waarde dan de 11 niveaus van de Toolbar PageRank.

Een pagina krijgt een hogere PR als er meer links van andere pagina's zijn waarbij het aantal links op die andere pagina's en de PR van die andere pagina's ook van belang zijn.

De Toolbar PageRank gebruikt waarschijnlijk een soort logaritmische schaal. Om van PR3 naar PR4 te gaan hoeft het aantal inkomende links minder hard te groeien dan om van PR4 naar PR5 te gaan.

De naam 'Page'Rank


Officieel staat de 'Page' in 'PageRank' voor Larry Page en niet voor het Engelse woord voor pagina, maar wellicht zegt Google dat alleen om sterker te staan bij de rechter als een concurrende zoekmachine de term PageRank wil gaan gebruiken.

Een hoge PR helpt om bovenaan de zoekresultaten te komen, maar het is zeker niet zo dat alleen een hoge PR van belang is. Wel is het mogelijk om op deze manier pagina's bovenaan de zoekresultaten te krijgen bij zoekwoorden die eigenlijk niets met die pagina te maken hebben (zgn. Googlebom-methode).